ХОЛИСТИЧНИ МЕТОДИ

 *  БУЕН терапия

Техниката БУЕН е холистична, неинвазивна методика, базираща се на възможностите на тялото за саморегулация.

Състои от нежни движения, извършвани с пръстите на ръцете върху мускули, сухожилия, нерви и фасциални структури на тялото. Движенията обикновено се правят върху кожа или през леки дрехи и изпращат съобщения до нервната система, възвръщайки клетъчната памет до едно предпочитано, балансирано и отпуснато ниво.

След всяка група движения се прави задължителна пауза от две-три минути, когато клиентът се оставя сам, да си почива. Това време е необходимо на тялото, за да преработи получените послания, след което се включват възстановителните механизми.

Значими резултати могат да се проявят дори и след първия сеанс, тъй като процесът на самолечение продължава и в следващите няколко дни.

Терапевтичният сеанс се прави средно на седем дена. Обикновено два-три сеанса са необходими за острите състояния.
Практикуващият насочва усилията си към конкретен проблем или може да третира тялото, като цяло.
За разлика от много други терапии, Техниката Боуен не използва силова манипулация.
Техниката Боуен се препоръчва за всички възрасти, от новороденото дете до възрастния човек, с остри или хронични проблеми. С огромен успех тя се прилага също и при атлети, бременни жени и хора със специфични нужди. Тя повлиява тялото на всички нива: физическо, химическо, ментално и емоционално. Методиката няма противопоказания.

Състояния, които се повлияват от Боуен терапията са:

  • Мускулно-скелетни и ставни проблеми: замръзнало рамо, травми от пренапрежение, проблеми стазобедрените стави и колената, навяхване на глезените, болки в гърба, гръбначни изкривявания, всякакви спортни травми;

  • Проблем на вътрешните органи: астма и бронхит, проблеми на щитовидната жлеза, стомашно-чречни разстройства, проблеми с бъбреците, простатата, менструални смущения и др.

  • Неврологични проблеми: глабовобие и мигрена, увреждане на лицевия нерв, ишиас, състояние след инсулт и др.

  • Емоционален дибаланс, напрежение, стрес, депресия, синдроми на остра и хронична умора, безсъние.

  • Състояния в детската възраст: бебешки колики, проблеми при никнене на зъбките, нощно напикаване.

  • Бременност

  • Авто-имунни заболявания, алергии и много други!

Д-р Елица Анастасова има дългогодишен опит в работата си с пациенти като практикуващ специалист по обща медицина и физикална и рехабилитационна медицина.
Тя е неизменна част от квалифицирания екип от водещи и обучители в „Курсове за бременни“ в гр.Пловдив.
Разширява своите интереси и се квалифицира в областта на алтернативни методи –техниката Боуен, Звукотерапия и методът EMDR ( „Десенситизация и Повторна Преработка на Информация посредством Движениена Очите")

За записване0888 73 50 68 - д-р Анастасова
Вторник: 14:00-18:00часа
цени:30лв. (продължителност 40-60мин.)
Деца до 1 годинка- безплатно!

* Методът EMDR     

Какво представлява и как работи EMDR?

 

Методът  „Eye Movement Desensitization and Reprocessing”  (EMDR), в превод на български „Десенситизация и Повторна Преработка на Информация посредством Движение на Очите" е иновативна психотерапия.

 

За какви проблеми е подходящ метода?

EMDR може да се приложи към всякакви нарущаващи качеството на живота събития, водещи до психологически и други здравословни проблеми:

• Преживяване на едничини травмиращи събития (събития застрашаващи живота на човек  – пътно-транспортни произшествия, нещастни случаи, насилие, извънредни ситуации, внезапна загуба на близък човек или свидетелство на смърт на човек)

• Последствия от психологична травма – страхове, фобии, депресия, избягващо поведение, тревожност.

Метода е ефективен и при травми, които не са свърани със заплаха за живота на човек, но са се отразили негативно на ежедневието и самооценката му.

• Детски психологически травми

• Ниска самооценка и негативна предства за себе си.

• Тревожност, свързана с определен вид дейност (например - публични изяви, шофиране, летене със съмолет и други)

• Психосоматични проблеми

• Проблеми в отношенията

EMDR може да бъде използван и в рамките на различни „говорни терапии“ или като самостоятелен метод. 

Колко срещи са необходими?

Методът се смята за краткосрочен.

При единично травматично събитие са достатчъни от 3 до 10 сесии.

Повече от 10 сесии се налагат, ако проблемът е хроничен и продължава от години, проблеми датиращи от детска възраст и сложни комплекексни проблеми.

Доколко е болезнено да се припомнят травмиращи събития и да се говори за тях?

В терапията се създават максимално безопасни и комфортни условия за споделяне и преработка на проблема. В подготвителния етап клиентът се научава на техники за саморегулация и самопомощ при работа с болезнени емоции и спомени. По време на преработка на травмиращите събития се случва да се преживеят интензивни емоции и реакции, но те бързо отзвучават. В края сесията повечето клиенти съобщават за облекчение и освобождаване от тревожещите ги приживявания.

Ако е трудно да се говори за преживяванията, клиентът не е задължен да споделя с терапевта подробности. Обикновено е достатъчна кратка обратна връзка по време на преработката, за да се увери терапевта, че процесът работи.


     

EMDR досега успешно е помогнала на милиони хора, имащи психологически затруднения и проблеми, в основата на които стоят емоционално травматични преживявания, като сексуални малтретирания, пренебрегване и отблъскване в детските години, автомобилни катастрофи и други видове инциденти и насилие. EMDR е успешна също и при третирането на оплаквания като тревожност, проблеми свързани със себеоценката и други свързани с тревожността разстройства.

 

EMDR е комплексен психотерапевтичен метод, който интегрира много от успешните елементи на голям брой терапевтични подходи и ги комбинира с движение на очите или други форми на билатерална /двустранна/ стимулация по начини, които стимулират зоните в мозъка, отговорни за преработката и съхранението на информацията. Обикновено всеки индивид успява да преработи случващите му се травматичи преживявания без чужда помощ. Когато обаче човек е подложен на различни преживявания от такъв род в кратък период от време или травматичното преживяване е еднократно, но с изключителен интензитет или пък се преживява многократно едно и също травматично  събитие в продължение на определен период от време, вътрешният себеизцелителен механизъм може да се претовари и да не успее да преработи травматичния материал. Така, този непреработен материал може да се съхрани в подсъзнанието на конкретния човек в „суров” вид и да се реактивира всеки път, когато външните обстоятелства наподобяват първоначалното събитие породило травматичното преживяване.

EMDR прибягва до помощта на вътрешно присъщия за всяко живо същество себеизцелителен потенциал и дава възможност на мозъка да се справи с непреработения травматичен материал. Тъй като посредством EMDR само се подпомага този природен и наличен у всеки от нас поддържащ равновесието механизъм, който ребалансира тялото и психиката ни, резултатите се постигат изключително бързо. Обикновено са необходими само няколко сесии за да се разрешат проблемите, дори и такива съществуващи от години и дори от десетилетия у клиента. Понастоящем съществуват вече огромен брой научни изследвания, доказващи ефективността на EMDR, превръщайки го в най-обстойно изследвания метод третиращ преработката на емоционално травматичен материал. EMDR интегрира елементи от много доказали ефекта си психотерапевтични техники в научно оправдана структура, която е така създадена, че да максимализира ефективността. В тази структура са включени елементи от психодинамичната, когнитивно-поведенческата, интерперсоналната и телесно-ориентираната психотерапия.

Как е открит метода?

През 1987 година д-р Шапиро случайно открива, че движението на очите по определен начин, облекчават негативната емоционална симптоматика. По-късно тя установява, че тези движения наподобяват движенията на очите повреме на REM-фазата на съня при човека. Тя започва изследванията си върху този ефект и разбира, че макар тази техника да дава резултати тя не е достатъчна сама по себе си. Това налага към тази техника да се добавят всички останали елементи от цялостния процес на EMDR. След поредица от контролирани изследвания, които потвърждават ефективността на създадената от нея система д-р Шапиро назовава този метод със името, което той носи и досега - EMDR. Следват поредица от публикации в различни авторитетни научни издания, благодарение на което метода става популярен в научните и терапевтичните среди.

EMDR е призната от Световната здравна организация  през 2013 година, основано на доказателства,  за един от двата най-ефективни методи за работа с посттравматични стресови разстройства.

За повече информация и записвания на регистратура - тел. 032/ 63 71 63

Всички права запазени © Здравен център "Брод", 2008